Our Blog

În timp ce navigăm pe internet în siguranța relativă de acasă, cei ce comit infracţiuni electronice încearcă din greu să ne fure detaliile conturilor bancare sau chiar identitățile. Ai putea fi tu următoarea victimă de pe lista lor?

Potenţialul infracţiunilor electronice nu are limite. Iată câteva dintre acestea:

  • Fraudarea cardurilor de credit se referă la furtul şi utilizarea unui card sau a numărului de card sau la „citirea” cardurilor şi producerea unei copii cu datele citite.
  • Furtul de identitate se produce atunci când cineva îti fură datele personale si se dă drept persoana ta.
  • „Fishing” este o escrocherie ce implică folosirea e-mailului pentru a-i trimite pe consumatori pe site-uri frauduloase care le cer utilizatorilor să confirme informaţiile referitoare la cont introducând date personale intr-un formular cu aspect oficial.
  • Ademenirea copiilor se referă la utilizarea de către pedofili a chat-urilor şi site-urilor de reţele sociale pentru a ajunge să întreţină relaţii sexuale cu copii sau adolescenţi.

Cunoaşterea este prima ta linie de apărare .Dar pentru a contracara toate aceste ameninţări la adresa securităţii şi siguranţei tale online, trebuie să iei măsuri prin care să te protejezi nu numai pe tine, ci să-ţi protejezi şi calculatorul. Fiecare utilizator răspunde de siguranţa sa.

Eşti ciber – inteligent?

Agresiunile pe internet

Din cauza percepţiei de anonimat asociate cu internetul, multe persoane simt că au mai multă putere să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face în viaţa reală. Din păcate, printre acestea se numără agresiunile online, care implică hărţuirea cu mesaje trimise pe e-mail sau pe telefoanele mobile. Gândește-te: ai spune aceleaşi lucruri dacă ai sta faţă în faţă cu o persoană?

Probabil că nu…

Opreşte-te. Gândeşte-te. Dă clic.

Atunci când intri pe internet, este important să rămâi suspicios într-o oarecare măsură şi să apelezi la judecată. Multe dintre ameninţări nu sunt tehnice prin natura lor, ci se bazează pe o metodă numită „inginerie socială”. Aceasta este similară unui vechi tip de înşelătorie prin care hackerii îi fac pe utilizatori să-şi comunice datele personale sau să intre pe site-uri nesigure; înainte de a da clic, opreşte-te şi gândeşte-te la site-urile pe care intri, informaţiile pe care le dai şi persoanele cu care comunici. Accepta cererile de „prietenie” de pe reţele sociale doar de la persoane pe care le cunoşti. Dacă te deranjează comunicarea cu o anumită persoană, poţi bloca utilizatorul respectiv sau pur şi simplu poţi să nu îi mai răspunzi la mesaje. Nu îţi da niciodată întâlnire cu persoane pe care le-ai cunoscut numai pe internet; acestea pot fi altfel decât ceea ce spun. Foloseşte parole diferite pentru fiecare serviciu, evită cuvintele banale care pot fi ghicite uşor şi schimbă-ţi periodic parolele.

Verificarea calculatorului

Probabil că nu ţi-ai lăsa uşa de la intrare descuiată, dar mulţi dintre noi sunt mai puţini atenţi atunci când vine vorba de protejarea datelor din calculatoare. Dacă nu asiguri protecţia calculatorului, hackerii pot profita de defectele de programare ale browser-ului pe care îl foloseşti sau ale altor aplicaţii pentru a-ţi accesa sistemul fără să ştii! Asigură-te că toate softurile pe care le foloseşti sunt actualizate şi instalează un program anti-virus şi un firewall pentru a opri intruşii.

Drepturile tale online

Nu este întotdeauna uşor să ştii ce drepturi şi ce responsabilităţi ai atunci când eşti online. O regulă intuitivă e să te gândeşti la ce ai face într-o situaţie similară din viaţa reală; în general, regulile sunt aceleaşi pentru situaţiile online şi cele din afara spaţiului virtual, dar este posibil să te afli şi într-o situaţie pentru care nu există un punct clar de referinţa din „lumea reală”, fiind important prin urmare să îţi cunoşti drepturile online…

  • E-mailurile nesolicitate. Spamurile nu sunt doar o bătaie de cap, ci pot fi şi periculoase pentru tine şi pentru calculator. Fii atent atunci când deschizi e-mailurile trimise de necunoscuţi. Conform legilor UE, ai dreptul de a te dezabona cu uşurinţă de pe listele de corespondenţă.
  • Viaţa privată-gândeşte înainte! Mulţi dintre noi folosesc reţele sociale pentru a comunica, făcând publice fotografii, informaţii despre ceea ce facem şi alte date personale. Gândeşte-te de două ori înainte de a pune date personale pe internet: acestea pot rămâne acolo pentru foarte mult timp şi nu ştii niciodată cine le­­ ar putea vedea pe viitor!
  • Descărcări şi încărcări-ce implică. Uneori este greu să îţi dai seama ce poţi copia şi împărtăşi altora şi ce este ilegal, dar nu trebuie să rişti să primeşti o amendă sau pedeapsa cu închisoarea-mai întâi verifică! Caută magazine şi servicii legale pentru a obţine ce vrei. De multe ori trebuie să plătești, dar sunt si persoane ale căror lucrări le poți descărca gratis printr-o licența de tip Creative Commons. Este bine totuși sa citești întotdeauna termenii si condițiile deoarece unele fișiere au restricții referitoare la cum sau unde pot fi folosite.

Daca vrei sa folosești pe blogul tău fotografii, texte sau filme create de alții, asigură-te dinainte că ai permisiunea să faci asta.

Selecţia materialului a fost realizată de profesorii Safta Ileana si Safta Daniel

Bibliografie:

http://ec.europa.eu/eyouguide/

http://creativecommons.org/

Parerea ta ?